5 dic 2012

APUNTS DE VIATGE: L'oceanogràfic de MÒNACO




A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a visitar el Museu Oceanogràfic de MÒNACO, un dels més importants del món. Ens hi acompanyes?
Museu Oceanogràfic Mònaco
Diuen que el nom de MÒNACO ve del grec monoicos (casa sola o aïllada), perquè els grecs del segle VI AC van veure que els liguris de la regió vivien en petites casetes. Sigui com sigui, Mònaco ha estat un país independent des del 1297, quan Francesco Grimaldi va capturar-la als genovesos, i des d’aleshores, els Grimaldi han estat els amos de MÒNACO, convertint-se en una de les cases reials més antigues del món. MÒNACO té també altres rècords:

-És el segon país més petit del món, després de la ciutat del vaticà.
-És el país amb més densitat de població del món (36.400 persones en només 2 quilòmetres quadrats).
-És el país amb l’esperança de vida més elevada del món (90 anys).
-Té l’índex de pobresa més reduït del món i el número de milionaris i bilionaris més alt per càpita del món.
-El 2011 va ser el lloc del món amb terrenys més cars: allà el metre val 51.500 euros.
Museu Oceanogràfic MònacoPerò fora d'aquests números, el més interessant de MÒNACO (si obviem el Casino i el gran premi de Fórmula 1) és el MUSEU OCEANOGRÀFIC
El museu va ser inaugurat el 1910 per Albert I de Mònaco, conegut com el Príncep Navegant, que havia estudiat a l’Academia Naval Española durant quatre anys i s'havia aficionat a l'estudi de la mar.
El 1900 havia participat en l’exploració i cartografia de Svalbard .i a París havia fundat l’Institut per a la Paleontologia Humana. Va promoure la creació de l’Institut Oceanogràfic de París i el 1889 fundà l’Institut Oceanographique de Monaco, per al qual féu construir el Museu Oceanogràfic, completament dedicat a la mar, amb laboratoris, aules, col·leccions i aquaris. Jacques-Yves Cousteau en va ser el director des del 1957 fins al 1988, i les seves expedicions a bord del Calypso solien sortir de Mònaco.
Museu Oceanogràfic Mònaco
El museu disposa d'un interior tot decorat amb temes marítims, amb llums i fanals en forma d’eriçó de mar, de pop,... Hi ha mosaics de peixos, escales de cargol i unes vistes magnífiques des de la seva terrassa, perquè és al costat del mar. 
A l'interior, unes vitrines mostren els diferents usos de la mar, moltes amb aparells científics (alguns dissenyats pel propi príncep Albert I) per a estudiar el mar. Fins i tot la recreació d’un laboratori flotant a bord de l’Hirondelle II, que va ser un dels iots del príncep utilitzats en els seus estudis. A la base de l'edifici hi ha uns grans aquaris, amb un total d'uns 4000 peixos i 200 invertebrats. Un d’ells és anomenat La LLACUNA DELS TAURONS: 34 cm de gruix d’un vidre de 19 tonelades.
Sens dubte un museu per als aficionats a la mar.

Per a més informació: www.jordicanal.com 
Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM o prement sobre el link d'àudio: INCOOLTURA_MONACO.mp3 





No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...