20 jun 2012

APUNTS DE VIATGE: Balnearis a Budapest

A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a banyar-nos a les aigües termals dels diferents banys públics de Budapest, a HONGRIA. Ens hi acompanyes? 
Budapest, Jordi Canal-Soler
Situada a les dues ribes del Danubi, Budapest va ser una de les ciutats més modernes a finals del segle XIX, i sembla que als últims temps vol recuperar aquella glòria passada. Els bells edificis modernistes s'estan renovant, el transport públic es modernitza i fins i tot els banys, la santa institució de l'oci hongarès, fa ús de les noves tecnologies.
Budapest és una de les poques capitals del món amb aigües termals, i aquestes s’han aprofitat des de fa segles, des de la fundació de l'assentament romà d'Aquincum al segle I d.C. Des del 1934 és coneguda com la capital mundial de les aigües medicinals, i compta amb 123 fonts naturals i pous, amb aigua entre 21 i 76ºC que aboquen uns 70 milions de litres diaris aprofitats pels 13 banys de la ciutat.
Quan ens haguem cansat de caminar per la vora del Danubi, admirant les vistes del Palau Reial o del Parlament, no hi ha res millor que entrar en algun dels banys públics i anar-nos a relaxar en algun circuït d'aigües termals. N'hi ha uns quants per a escollir, però els dos que no ens hem de perdre són el Bany Rudas i l'Széchenyi.
Rudas baths, Budapest, Jordi Canal-SolerEl Rudas data del Segle XVI, de quan els turcs dominaven la ciutat, i en són una prova arquitectònica la piscina octagonal coronada per una cúpula foradada per un centenar de petits vidres de colors. L'atmosfera és íntima i relaxant des de la piscina a 36ºC, perfecta per a després d'un dia esgotador reocrrent alguns dels 223 museus o galeries que té la ciutat. La tecnologia fa acte de presència des de l'inici quan, amb l'entrada, et donen un braçalet de plàstic amb un xip que selecciona la guixeta per a canviar-se, una espècie d'armari prou gran per a cabre-hi dins i on podrem deixar-hi les nostres pertinences.
Podrem conèixer més sobre Budapest a través de la seva gastronomia. De tast obligat és el Guylás, la sopa gulaix, ben condimentada amb l'ubíqua paprika. Per a qui agradin els dolços, les palacsinta li semblaran una espècie de creps enrotllades al voltant d'una pasta de fruits secs. Que no s'enganyi. Són encara més bones del que semblen...
Szechenyi baths, Budapest, Jordi Canal-Soler
Un dels múltiples vaixells que recorren el Danubi ens podrà portar a fer una volta per l'Illa Margarita, el millor parc de la ciutat, i un metro ens podrà dur fins a l'entrada del parc de Varósliget, on a banda de poder-nos sorprendre amb el collage arquitectònic del Castell de Vajdahunyad, podrem arribar-nos fins al Balneari de Széchenyi, el balneari més gran d'Europa. 
Aquí podrem banyar-nos en alguna de les més de vint zones de bany, fins i tot a les piscines exteriors, encara que hi estigui nevant. Els banys de vapor, amb la galleda posterior d'aigua gelada, són recomenables només per als més valents.
Us asseguro que, després d'un cap de setmana a Budapest, podeu tornar a casa amb les piles ben carregades...

Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM.
Per a més informació: www.visitbudapest.travelwww.jordicanal.com  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...